Reisverhalen vanuit MongoliŽ
Dag 187: Zaymin-UŁd - Ulaanbataar
Thursday, 6 September 2007
ImageNa een goede nachtrust is het eerste dat we zien als we naar buiten kijken wederom een prachtige blauwe lucht boven een eindeloos landschap van gras en zand. De aankomst op het station in Ulaan Bataar is verbazingwekkend rustig. Natuurlijk komen er wel een aantal vrouwtjes naar ons toe dat we toch echt naar hun guesthouse moeten gaan, maar ze zijn helemaal niet opdringerig en dus horen we de aanbiedingen even aan. Uiteindelijk rijden we mee met een Mongoolse die we in de trein hebben ontmoet naar een van de vele guesthouses. We worden daar enorm hartelijk ontvangen en krijgen zelfs een rondleiding (iets dat we nog nooit gehad hebben!). We proberen geld te pinnen, maar na alle pasjes te hebben geprobeerd bij verschillende pinautomaten, gaan we uiteindelijk maar naar een bank waar we met de creditcard geld halen. We kopen bij het international railway ticket office meteen kaartjes voor de terugreis naar Beijing op 22 september. Nadat we de treinkaartjes in onze zak hebben, lopen we terug naar het centrum en gaan lekker eten bij een Bavaria-restaurant!
 
Dag 188: Ulaanbaatar
Friday, 7 September 2007
Bij het ontbijt in het guesthouse ontmoeten we een ander Nederlands stel die net begonnen zijn met hun lange reis. Samen gaan we naar het grootste klooster van Mongolië - Gandantegchinlen Khiid - dat onderdak biedt aan zo'n vijfhonderd monniken. Nu moet er kennelijk een ceremonie zijn om 10.00, maar er is verdacht weinig activiteit... We zien wel een paar monniken in een van de gebouwen, maar van een ceremonie lijkt geen sprake te zijn. Ondanks dat is het een prachtige verzameling tempels waarbij er een is gevuld met een 26,5 meter hoog boedhistisch beeld van koper en goud, welke in 1996 is 'geopend' door de huidige Dalai Lama.
Lees verder...
 
Dag 189: Mongol Els
Saturday, 8 September 2007
ImageWe melden ons om 9.00 bij het bureautje en 'ons' team van chauffeur (Baatraa) en gids/tolk/kok (Baynaa) staat al klaar. Baatraa heeft een mooie jeep waarin genoeg ruimte is voor ons en de bagage voor twee weken (tentjes, kookspullen, eten voor de eerste dagen, etc). De weg vanuit Ulaanbaatar is goed geasfalteerd, maar al snel stopt die en gaan we via zand- en grindwegen richting het westen. Het landschap onderweg is adembenemend met enorme grasvlakten en veel kuddes met paarden, geiten, schapen, yaks en koeien. Daarnaast is de lucht intens blauw (een hele opluchting na China) en vliegen adelaars en gieren geregeld over ons heen. Onderweg proberen we samen met Baatraa en Baynaa wat Mongoolse woordjes, want na twee weken willen we toch wel iets van deze taal begrijpen.
Lees verder...
 
Dag 190: Karakorum
Sunday, 9 September 2007
ImageAls we uit onze ger stappen is de familie al druk bezig met het melken van de yaks en koeien en worden de kamelen weer bij de weg gezet. Na een ontbijt met Mongoolse thee (warm water, warme yakmelk, zout en een theezakje erin) stappen we weer in de jeep. Onze eerste stop is 'phallic rock' waar een stenen penis richting een heuvelrug is geplaatst welke een sterke gelijkenis heeft met een vagina. Veel lokale vrouwen geloven dat de stenen penis vruchtbaarheid brengt en gaan derhalve allerlei obscene standjes met deze penis aan onder toezicht van manlief. Vervolgens gaan we naar een van de nabijgelegen 'turtle rocks' waarvan er vroeger - ter bescherming - een op elke hoek stond van de oude hoofdstad, Karakorum.
Lees verder...
 
Dag 191: Ergens in Centraal MongoliŽ
Monday, 10 September 2007
ImageZodra de zon op is gaat de temperatuur gelukkig snel omhoog, want zo warm als het overdag kan zijn, zo koud is het 's nachts. Na het inpakken van de spullen rijden we verder en begint het intussen te regenen. In enigszins treurig weer bezoeken we de Hot Springs, wat hier niet meer is dan een warm water bron met een in elkaar geklust badhuisje en een omheining. Toch is het wel even lekker om onze koude handen in het hete water op te warmen.
Lees verder...
 
Dag 192: Naiman Nuur
Tuesday, 11 September 2007
ImageBij het krieken van de dag kruipen we de tent uit om de schoonmaaksessie van vannacht voort te zetten. De 'schade' lijkt mee te vallen, maar een flinke hoeveelheid sop kan geen kwaad. Arjan voelt zich al stukken beter, maar beperkt zich tot een ontbijt van water met honing. Bij vertrek blijkt de jeep niet te starten en dus moeten we met z'n allen even duwen om 'm aan de praat te krijgen. We rijden wederom dwars door de enorme graslanden met glooiende heuvels en passeren regelmatig kuddes schapen, geiten, paarden en de onvoorstelbaar lelijke yaks.
Lees verder...
 
Dag 193: Naiman Nuur
Wednesday, 12 September 2007
ImageVanuit onze tent horen we de paarden al hinniken en dat is voor ons het teken om in actie te komen. Het is nog koud buiten, maar de lucht is strak blauw en zodra de zon achter de berg vandaan komt is het heerlijk. We verplaatsen ons van ons tentje naar de ger waar het heerlijk warm is aangezien Baynaa de kachel aan de praat heeft gekregen. Na een ontbijtje van cornflakes met yakmelk ruimen we de tent op en verzamelen we de spullen die we de komende dagen tijdens de paardentrek nodig zullen hebben. Al met al is het aardig wat bagage voor 4 mensen maar dat blijkt geen probleem. Alles wordt in enorme jutten zakken gestopt en vervolgens op het pakpaard gebonden.
Lees verder...
 
Dag 194: Naiman Nuur
Thursday, 13 September 2007
ImageWe worden wakker met ijs op onze tent! Kennelijk is het de afgelopen nacht erg koud geweest maar daar hebben wij niks van gemerkt in onze warme slaapzakken. Na het ontbijt stappen we weer op de paarden en gaan we verder met de trek. Bij het eerste contact met het zadel merken we al dat de beurse plekken van gisteren helaas niet ineens spoorloos zijn verdwenen. We rijden over heuvels en langs meren en blijven ons verbazen over het landschap: zo enorm uitgestrekt en ongerept met extreem groene graslanden waar de dieren rustig op grazen en een intens blauwe lucht gevuld met adelaars. Het is geweldig om hier doorheen te rijden en we genieten er dan ook volop van!
Lees verder...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Copyright 2004-2008 Lifecontroller