Dag 351: Ettumanur
Sunday, 17 February 2008
ImageOm de ervaring in de backwaters van Kerala compleet te maken doen we deze ochtend een kanotocht in een smalle en kleine 'snakeboat' door alle kleine riviertjes en kanalen. Langs de oever zien we de dorpelingen zich wassen, de vaat doen en versgevangen vissen schoonmaken. Het is nog vroeg in de ochtend en de vogels zijn nog behoorlijk actief. We zien woodpeckers (jaja, Woody Woodpecker!), verschillende soorten kingfishers, kites en heel veel vogels waarvan we geen idee hebben hoe ze heten. Daarnaast worden we in de rivier vergezeld door kleine waterslangen. Het is een prachtige tocht van een paar uur waar we langs kleine dorpjes zijn gevaren en zo meer inzicht hebben gekregen in het dorpsleven in de backwaters van Kerala.

ImageBij terugkomst in de homestay ontbijten we en horen we dat er vandaag een festival ter gelegenheid van de Hindugod Shiva in de stad wordt gehouden. We besluiten samen met twee Britten een rickshaw te nemen om dat te gaan bekijken. Evenals zoveel feesten in India is het een meerdaags evenement en kunnen we dus nooit alles zien. We bezoeken eerst de tempel waar zich al een flinke mensenmassa heeft verzameld. In de tempel moeten alle mannen hun shirt uittrekken (vroeger ook de vrouwen) voordat ze de tempel mogen betreden. Onze blanke huid staat in schril contrast met die van de locals en vormt een vreemd plaatje. Vanaf deze tempel begeeft de parade van twee olifanten en een verwezenlijking van de god Shiva zich langzaam richting de rivier waar Shiva zich zal wassen. De stoet is al vroeg in de ochtend vetrokken en zal pas na middernacht bij de rivier aankomen. Met de rickshaw volgen we een stuk van de route en komen we aan bij de rivier. Overal langs de route zijn de mensen druk bezig met de laatste voorbereidingen zoals het klaarzetten van de boterlampjes, neerleggen van bananen en water voor de olifanten en muziek maken. Afgezien van de voorbereidingen valt er bij de rivier nog weinig te beleven, aangezien het nog uren duurt voordat de hele optocht hier is. De muziek staat 'gelukkig' al wel knalhard aan. Het lijkt er - zoals zo vaak in India - op dat het ze hier niet interesseert hoe erg de muziek vervormt als het volume hoog staat. Het enige criterium voor boxen is of ze extreem hard kunnen zonder dat ze het begeven.

ImageWe rijden met de rickshaw terug naar de optocht om dit spektakel van dichtbij te bekijken. De olifanten zijn rijk bekleed en er is - ook hier - veel muziek. Inmiddels is het al donker en zorgen de boterlampjes voor een prachtig gezicht. Er wordt vuurwerk afgestoken en de olifanten genieten van het eten dat links en rechts voor de god Shiva is neergelegd. Er verzamelen zich steeds meer mensen die allemaal meelopen en meedansen met de optocht en in opperbeste stemming verkeren. Vol bewondering mengen we ons er tussen en laten we het een beetje op ons inwerken voordat we snel weer terug lopen naar de rickshaw om te verkomen dat we vast komen te zitten in de optocht. Na een uurtje rijden en de weg vragen zijn we weer terug en is alles ineens weer muisstil en pikdonker.
 
< Vorige   Volgende >
Copyright 2004-2008 Lifecontroller