Dag 389: Anuradhapura
Wednesday, 26 March 2008
ImageDe oude (hoofd)steden van Sri Lanka schijnen het bezoeken waard te zijn en daarom gaan we de komende dagen een rondje doen langs deze werelderfgoed objecten. We beginnen met het meest noordelijk gelegen Anuradhapura dat zo'n 120 kilometer ten noorden van Kandy ligt. Ondanks dat het slechts op 50 kilometer afstand van het door Tamil Tijgers gecontroleerde gebied ligt schijnt het daar nu veilig te zijn. Later - als we weer uit Anuradhapura zijn - horen we dat twee maanden geleden nog een bus is ontploft op de weg van Kandy naar Anuradhapura door een Tamil zelfmoordcommando, maar van enige dreiging of onrust hebben wij niets gemerkt.

ImageIn Anuradhapura aangekomen beginnen we met de Sri Maha Bodhi. Dit is - met een leeftijd van meer dan 2000 jaar - de oudste boom ter wereld. De boom staat op een afgesloten verhoging, dus we kunnen 'm alleen van een afstandje bekijken. Vervolgens lopen we richting het noorden langs de vele enorme dagoba's, waaronder de oudste (3e eeuw voor Christus) en hoogste voor z'n tijd (en twee na grootste monument na twee piramides!). Daarnaast staan er vele ruÔnes van oude paleizen met guardstones (prachtige uit steen gehakte beelden naast de entree) en moonstones (eveneens uit steen gehakte halfronde 'deurmat'). Gedurende de wandeling langs de bezienswaardigheden zien we welgeteld ťťn andere toerist met een Sri Lankaanse vriend. Alle toeristenstalletjes waar normaliter souveniertjes, eten en drinken te koop zijn zien er verlaten uit en met de enige die er staat is goed te onderhandelen aangezien we zo'n beetje de enigen zijn waar hij aan kan verkopen. De lokale populatie is hier dan ook bijzonder blij om weer eens buitenlanders te zien. De kinderen rennen het huis in om broertjes en zusjes te halen, zodat ze allemaal 'hello' kunnen zeggen tegen ons! We kunnen het bijna niet geloven dat hier - ondanks deze topattractie - bijna geen toeristen komen, maar de angst is waarschijnlijk groter dan de drang om deze plaats te ervaren.

Net voor zonsondergang en een fikse regenbui vinden we een - eveneens verlaten - guesthouse waar we weer een mooie kamer hebben en van een overheerlijke uiensoep en egg biryani kunnen genieten.
 
< Vorige   Volgende >
Copyright 2004-2008 Lifecontroller